FORUM

Tilbake til forum

 • Hva slags seil?

  Hei!
  Jeg har endelig kommet meg på vannet igjen etter 25 år(!) Har ett 160L JP Funster
  med ett 6,3 freeride seil som funker greit men kanskje litt lite for en tungvekter som meg (93kg). Utstyrsjungelen er jo blitt enorm siden sist jeg holdt på så da lurer jeg på om noen kloke hoder her kan hjelpe meg med anbefalinger/forklaringer om seiltyper.
  Planer, bruker trapes og fotstropper men ramler av plan til stadighet om ikke vinden er 10 m/s +. Vannstart og jibber sitter ikke ennå og ambisjonene er ikke slalom, regatta o.l men bare fise rundt i plan og ha det morro :-)
  Bør jeg velge ett freerace seil med cambere, slalom eller ett stort freeride seil? ser også det finnes Formula seil som er gigantiske, men det passer kanskje dårlig på ett brett som mitt?
  Hva er/gjør cambere?
  Kanskje litt ullene spørsmål men ser jo at det er mye kloke hoder her inne!

  • 02.08.19 11:36
  • Av Lollox
  • 1 svar
 • sakset fra whitewater.no:

  Er du en bruker som har som målsetting å seile i plan, og du skal velge det første seilet er omtrent 6,5 m2 freeride/slaom seil til en 80 kilos person passe. Er du en middels god seiler (behersker windsurfing i fullt plan med trapes og bruk av fotstropper) som skal plane uten å jobbe hardt med pumping, så trenger du 7-9 meter pr. sekund vindstyrke. Det er ikke sterk vind, men det begynner å bli hvite skumtopper på små bølger. Så kan du legge eller trekke i fra 0,5 m2 for hver 10 kg. 70 kg. = 6,0 m2.

  Når det gjelder valg av størrelse av seil nr. 2 så er det en veldig god regel å regne ca. 20% ned. Har du en 6,5m2 og ønsker et større seil, vil et seil på ca. 8 m2 være riktig (8 minus 20% = 6,6 m2). Vil du gå ned er ca. 5 m2 riktig. Da unngår man overlapping og problemer med å finne riktig størrelse når man skal seile. Samme regel gjelder seil nr. 3.

  I tillegg må du selvfølgelig sørge for at du har riktig mast og bom til det seilet du vil kjøpe. Masten må ha riktig kurve, stivhet og lengde og bommen må ha riktig lengde.